A szállítmányozás jelentősége, alapvető definíciói!

A szállítmányozás szerepe folyamatosan változik. Érthető, hiszen a vállalkozások ma már szinte minden kontinensen eladhatják termékeiket. A cégek, az értékesítés mellett, a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, alkatrészeket megrendelhetik akár távoli országokból. A szállítmányozás jelentőségének növekedésében lényeges szerepe van a magánszemélyek szokásainak: például az online vásárlások elterjedésének, illetve a költözésnek.

A szállítmányozás jelentősége

Milyen fuvarozási lehetőségek vannak?

Az áruk továbbítása közúti, vasúti, légi, valamint tengeri szállítmányozással, illetve a lehetőségek kombinálásával oldható meg legkönnyebben.

Néhány fontos információ ezekről a logisztikai megoldásokról…

A közúti szállítmányozás olcsó, ideális lehetőség kisebb mennyiségű rakomány továbbításához. Ennek a lehetőségnek a termékek „háztól-házig” történő szállításában pótolhatatlan szerepe van. A közúti fuvarozás hátránya, hogy a balesetek, útlezárások miatt a tervezettnél hosszabb ideig tarthat.

A vasúti szállítmányozás szintén olcsó, gyors továbbá lehetővé teszi nagy mennyiségű áru szállítását. Kiszámítható, a termékek szinte mindig a tervezett időpontban az állomásra érkeznek. Ezzel a fuvarozási lehetőséggel a rakományok nem juttathatók el a címzetthez.

A tengeri szállítmányozással általában távoli kontinensre viszik a termékeket. Ez a fuvarozás nagyon olcsó, ugyanakkor rendkívül időigényes. Egyetlen szállítás, akár több hónapig is eltarthat! A tengeri szállítmányozás esetén muszáj gondoskodni holmik speciális csomagolásáról, továbbá meg kell szervezni a rakományok kikötőkből való elszállítását.

A légi szállítmányozás kiváló megoldás lehet, ha gyorsan, néhány napon belül van szükség az áruk célba juttatására; ugyanakkor nagyon drága. A repülőgépek lehetővé teszik kisebb- nagyobb rakományok szállítását.

Előző bejegyzésünkben a kárelhárítási terv fontosságáról írtunk!