Miért fontos a kárelhárítási terv?

Az üzemekben sajnos előfordulhatnak környezetkárosodással járó balesetek, a kárelhárítási tervek pedig felkészítenek az ezek ellen történő védekezésre. Törvényi rendeletek szabályozzák a tartalmi követelményeket, és a terv magába foglalja a kötelezettek jogkörét is. Minden olyan társaságnak, ahol a környezetkárosodás bárminemű veszélye fennáll, kötelező a kárelhárítási terv készítés.

Az üzemek védelme érdekében elengedhetetlen a kárelhárítási terv elkészítése.

Milyen károk keletkezhetnek?

Bármikor bekövetkezhet egy váratlan üzemzavar, amikor szennyező anyagok juthatnak a légkörbe, talajba, felszíni és az alatti vízbe, a tevékenységet folytató vállalkozásnak pedig mindenképp meg kell akadályoznia az említett területekre történő bejutásukat, vagy tovább terjedésüket. Az elvégzendő teendőket a kárelhárítási tervek alapján szükséges végrehajtani. Kárelhárításnak nevezzük azokat az eseményeket, amelyek azonnali kárenyhítési beavatkozásokat igényelnek, kármentesítésnek pedig azt, amikor a szennyezések utólagos eltávolítására kerül a sor.

Mit kell tartalmaznia egy kárelhárítási tervnek?

Meghatározza a környezettel kapcsolatos veszélyeket, azok mértékét, valamint végig veszi azokat az eseteket, amelyeknek védekezésére megfelelően fel kell készülnie az érintetteknek.

Azt is tartalmazza, hogy milyen módon történjen a riasztás és az értesítés, ha bekövetkezik a baj.

Leírja azokat a műveleteket, amelyek hatékonyan működnek a kikerült anyagok lokalizálását illetően, valamint kitér az alkalmazható eszközök, anyagok és a technológia listájára.

A dolgozóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mit tartalmaz a terv, ezért célszerű részt venniük kárelhárítási oktatásokon. A dokumentumot 5 évente kötelező felülvizsgáltatni!