Mire figyeljünk használt autó vásárlásnál? – 3. rész

Előző két bejegyzésünkben már egy jó pár buktatóról szót ejtettünk, most pedig szeretnénk rávilágítani a lopott autók jellemzőire, illetve a visszatekert mutatókra. Sajnos a használtautó-piacnak mindig is voltak és várhatóan folyamatosan lesznek buktatói, amiket jó nagyjából ismerni, hogy nehogy átverés áldozatai legyünk, mert annak nem kevés anyagi károkkal járó vonzata van. Természetesen ebben az iparágban is léteznek becsületes kereskedők, de vannak akiknek csak a nyereség számít, ezeknek a kiszűrésében szeretnénk most támpontokat adni!

Egy vízkáros autó megvásárlása a későbbiekben sok problémát fog okozni!

Mi van akkor, ha lopott autót akarnak nekünk eladni?

Nem egyszer fordult már elő, hogy külföldről eltulajdonított autó került egy másik ország kereskedésébe, amit jó pénzért megpróbáltak eladni. Ezeket az autókat Európában nem nehéz átvinni egy másik országba, hiszen az uniós importnál nem kötelező az eredetvizsga. Ezeknek a gépjárműveknek az alvázszámát rendre átütik, és hamis adásvételiket készítenek hozzájuk. A Schengeni információs rendszer nyilvántartásában elviekben szerepelnie kellene a lopott autóknak, ám ezek az adatok nem mindig a legfrissebbek.

Sok bonyodalmat elkerülhetünk, ha a kint történ adásvételi szerződésről, ami a magánszemély és a kereskedő között jött létre, kérünk egy kétnyelvű másolatot, illetve arról is, ami köztünk és a kereskedő között történt. Ez azért fontos, hogy igazolni tudjuk azt, hogy legálisan került az autó a kereskedőhöz, majd hozzánk.

Ha a motor-, vagy alvázszám esetében AF-el kezdődő számra bukkanunk, az azt jelenti, hogy valami miatt sérült a szám, akár cserélték a motort, vagy a karosszériát. Mindenképp ellenőrizzünk a szervizkönyvben egy-két dolgot. Ha már a pecsétekben is észrevehetőek színben, formában változások, kezdhetünk gyanakodni.

Mi a helyzet a visszatekert mutatókkal?

Felmérések azt mutatják, hogy egy Magyar autó évente átlagosan 16.000 kilométert fut. A mutatók átállítását nem haszonszerzésből csinálják egy kereskedésben, elsősorban azért, hogy jobban el tudják adni az adott típust. A vásárlók többnyire elrettennek, ha meglátják mennyit futott a gépkocsi, még akkor is, ha jó műszaki állapotban van.Nehezen kiszűrhető az átállítás, mivel a kopott pedálgumikat, kormánykereket, váltógombot könnyen ki tudják cserélni.

A márkaszervizekben lehetőség van bizonyos összegért állapotfelmérést kérni, természetesen a tulajdonos beleegyezésével, ahol átvizsgálják az autót, leellenőrzik a futásteljesítményt, és remélhetőleg kiszűrik a buktatókat.