Tanszerek iskolakezdéshez

Iskolakezdési tippek – Mit? Mikor? Hol?

Közeleg az iskola kezdés, minden gyerek és sok szülő rémálma (bár van szülő, aki pezsgőt bont mikor végre nincs otthon a gyerek…). Kicsiknél, nehezebb, nagyobbaknál azért már simább ügy a bevásárlás, könyv bekötés és más előkészületek. Mi most adunk néhány ötletet, ami megkönnyíti ezeket.

Iskolakezdési tipp 1 : A leltározás

 

Bizony, érdemes átnézni a tavaly beszerzett felszerelést, hogy mi az, ami még használható és miből kell újat venni. Esetleg ha van, idősebb gyerkőc mit örökölhet meg a kis tesó. Egy elsősnek millió és egy apróság kell. Színes ceruza, műanyag, színes formák, olló, ragasztó stb. Ezek közül sok minden lehet, ami még menthető tavalyról, pláne, ha véletlen egyel többet vettünk előző évben. Tapasztalat, hogy üres füzet, vagy olyan, aminek csak első két oldala használt mindig akad. Ezek nagyon jók alapnak, ennyivel is kevesebbet kell vásárolni. Alsóbb tagozatban érdemes a filceket, színes ceruza készleteket, festéket, temperát és még ezer apró cikket, ami rajzórára kell szintén ellenőrizni. Ami még fontos, a táska. Nincs e elszakadva, tart-e és a tolltartót is érdemes ugyan ezen elvek alapján ellenőrizni. Egy nagymosás mindenképpen ráfér mind kettőre, tapasztalataim szerint. Ami még maradni szokott tavalyról, az a könyv és füzet bekötők, esetleg írólap, rajzlap. Ezek átnézésével és leltározásával sokat spórolhatunk.

Iskolakezdési tippek - tolltartó és rajzszögek

 

Iskolakezdési tipp 2 : Vásárlás.

Ellenőriztük készleteinket, nagyjából tudjuk mire lesz szükség még, viszont ilyenkor még ne szaladjunk bevásárolni.  Elsős vagy másodikos gyerkőc esetén, úgyis csak akkor tudunk sikerrel bevásárolni, ha meg van a tanár nénitől kapott kívánság lista. Itt lehetnek akár márka megkötések is épp ezért érdemes csak listával nekiindulni a papír írószernek vagy a bevásárlóközpontoknak. Időszakot tekintve érdemes már augusztus elején, az akciók előtt felmérni a kínálatot, az árakat figyelni, hogy amikor akcióznak, lássuk, hogy tényleg akciósok-e azok a termékek

Iskolatáska

Mindennek az alapja a táska. Ez többnyire nagy beruházás, és jó esetben több évre szól, bár a nyolc évet egy táskával lehúzni még szerintem senkinek se sikerült, ha mégis hát nem ő volt a suli legmenőbb arca az szinte biztos. A gyerekek mindenből nyilván újat akarnak, hisz mindig van valami új őrület, de ez kb. 5.-6. osztály körül már nem lesz ennyire fontos. Érdemes jó minőségű, esetleg márkás (pl. Budmill) táskát vennünk, hiszen ezek biztosan tartósak és ergonomikusak, szemben a kínai piacos, műanyag táskákkal szemben. Érdemes olyat venni, aminek nem csak az anyaga, de megjelenése is időt álló.

Tolltartó

Másik fontos felszerelés a tolltartó. Elsősöknél, illetve alsóbb tagozatokban érdemes emeleteset venni, annak a rengeteg színes ceruzának, posta irónnak, kis vonalzónak, ollónak és ezer apró cikknek, amit ilyenkor még bele kell szuszakolni szerencsétlen tolltartóba. Később, a nagyobbaknál már elég egy henger is annak a 2 tollnak meg pár grafit ceruzának, és egy radírnak. Itt is érdemes több évre tervezni, bár ezek is fogyó eszközök lehetnek divattól és minőségtől függően.

Füzetek

Szintén szükség lesz füzetekre, melyekből érdemes mindig pár darabbal többet vásárolni, főleg a vonalas és kockás verziókból. Természetesen ezek mellé ne felejtsük el a kottafüzetet, szótárfüzetet és teljesen üres lapokból álló füzetet is megvenni. Igy egész évre letudhatjuk ezek vásárolgatását, jó esetben még jövőre is jut egy-kettő.

Egyéb apróságok

Vannak ezeken kívül még olyan apróságok, melyek a kisebbeknél kötelezőek, a nagyobbaknál már kevésbé. Ilyen a ragasztó, az írólap és rajzlap, többféle vonalzó – egyenes, derékszögű – és körző. Ezek közül jellemzően mind fogyó eszköz, a körző, ami jobban bírja.

Torna felszerelést is érdemes átfutni és felújítani, ha szükséges. Felpróbálni a rövidnadrágot, a pólót, megnézni nincsenek-e elszakadva. Fiúknál a cipő is fontos lehet, ha tornaórán sokat futnak, fociznak akkor bizony a cipő is hamar megadja magát.

Összegezve

Érdemes nagyobb áruházakban vásárolni, illetve ha van ismert és jól bejáratott helyünk ott nézelődni (ezekből legalább kettőt érdemes fejben tartani, már csak összehasonlítás végett is). Jól felmérve a lehetőségeket, és a szükségleteket akár 30-35 ezer forintból is be lehet vásárolni, bár elsősöknek így sem egyszerű a lista miatt. Később már kevesebb gonddal jár majd ez a procedúra, főleg mikor már maguknak tudnak vásárolni a gyerekek, és mikor már nem kell igazodni a tanító nénihez.