Lovagi tornák felszerelései

A középkor egyik legfontosabb eseménye a lovagi torna volt, amelyet rendszeresen megtartottak. Nem csak látványos volt, de még más célokat is szolgált. Az ifjú lovagok itt hívhatták fel tehetségükre a figyelmet és szerezhettek maguk mellé hűbérurat. A királyi család pedig itt ellenőrizette a hűbéreseihez tartozó katonáinak az erejét, ez fontos volt a hadrafoghatóság szempontjából. A másik célja a tornának pedig a köznép elrettentése volt, akik a nézők szerepét töltötték be és közvetlen közelről szemügyre vehették, hogy a vasba öltözött harcosok mi mindenre képesek.

A fegyvergyakorlatot pontosan szervezték meg és szabályok is vonatkoztak az eseményre, meg volt a pontos menete, amit mindenkinek kötelező volt betartania.

A lovagi tornák a középkor nagy eseményei voltak.

Hogyan is zajlott pontosan és milyen felszerlése volt a harcosoknak?

A résztvevők a lovagi torna előtt jó pár nappal megérkeztek a helyszínre és megkezdték az előkészületeket. Ilyenkor a vár falait is feldíszítették, jellemzően lobogókkal. Minden egyes harcosra páncél került, ez alatt egy hosszú ing és vastag ruha is volt. A térdükre filcet tekertek, igyekeztek vastag nadrágot felvenni, csípőjükre pedig övet raktak. Majd következett a mellvértt, hátvértt, comb és láb vas, végezetül a kesztyű és a sisak.

A páncél súlya körülbelül 25 kilogramm, de egy olyan férfinak, aki kisgyermek kora óta arra készül, hogy a lovagi tornán részt vegyen, ez nem jelentett semmit, könnyedén tudott benne mozogni.

Heroldnak szólították a torna házigazdáját, aki az egészet irányítottan lebonyolította, az ő utasítására történt minden. Az elején a lovagok bevonultak és felsorakoztak, miközben dobpergést is lehetett hallani. A herold minden egyes lovagnak felsorlta a nevét, akik tompa lándzsát és pajzsot is kaptak. Ezután kezdetét vette az első párbaj, ahol a korlát két oldalán vágtattak egymással szemben a lovagok és a cél egymás eltalálása volt.

Középkori fegyverek napjainkban is beszerezhetőek, rengeteg gyűjtő vásárol ilyen felszereléseket. A VB Swordshop kínálata is lenyűgöző, célszerű alaposan körülnézni, és beszerezni a legkülönlegesebb darabokat.