Érdekességek az óraátállításról!

1784-ben Benjamin Franklin fejéből pattant ki a nyári időszámítás, amit végül csak 1916-ban vezettek be Amerikában. Hazánkban is működött a rendszer 1916-tól 57-ig, majd 73-ban a kőolajválságot követően újra felvetették az ötletet, hogy még egy óra világosságot biztosítsanak a vállalatok, és a háztartások számára, amellyel energiát takaríthatnak meg.

A lényege az óraátállításnak, hogy tavasztól őszig a nappalok hosszabbak, nagyjából egészen addig világos van, amíg átlagosan ébren van az ember, így a világításra felhasznált villamos energia lényegesen lecsökken. A nyári időszámítás időszaka az Európai Unió érvényes rendelete alapján március utolsó vasárnapján, hajnali kettőkor kezdődik, és október utolsó vasárnapján, hajnali háromkor végződik. Ez a szabály az összes tagállamot érinti.

Lassan véget ér a nyári időszámítás, és kezdetét veszi a téli időszak!

Napjainkban már vita tárgya, hogy mennyire függ össze az óraátállítás az energiatakarékossággal. Ennek oka, hogy nagy változások mennek végbe a fogyasztói társadalom szokásait illetően, egyre többen, és többet néznek televíziót, elterjedtek a légkondicionáló berendezések, eredményesebb a közvilágítás, és mindez átalakítja a takarékoskodás előnyeit, hátrányait. Azzal is érvelnek, hogy az átállás felborítja az emberek bioritmusát, és a közlekedési balesetek is megszaporodnak az ezt követő napokban.

Tudta, hogy az óraátállítás életeket is mentett már?

1999-ben Ciszjordániában épp a nyári időszámítás időszaka volt, ami Izraelben ekkor már nem volt érvényben. Terroristák egy része Ciszjordániában bombákat készített, amit Izraelben akartak felrobbantani. Elküldték őket az ott tartózkodó merénylő társaiknak, akik félreértették az időzítést, és egy busznyi ember helyett saját magukat robbantották fel.

Miért jó még, ha tovább van világos?

Egy tanulmány szerint a bűncselekmények száma is lecsökken a nyári időszámítás alatt, hiszen egy rablásnál nagy szerepe van a sötétségnek, és mivel ebben az időben tovább tart a világosság, kevésbé mernek bármit is eltulajdonítani a bűnözők.

Ne felejtsük el, hogy hamarosan megint át kell állítanunk minden órát a lakásban: fali órát, használt órát, ébresztőórát, karórát, egészen pontosan október 28-án, a jó hír viszont, hogy most egy órával többet aludhatunk!