Isofix rendszer előnyei!

Az autóval való utazás terén egy családnak a legfontosabb, hogy gyermeke a lehető legnagyobb biztonságban utazzon. A technológia fejlődésnek és a szakemberek kimagasló tudásának köszönhetően mára már olyan berendezések kerültek kifejlesztésre, amelyek gondoskodnak gyermekeink védelméről az utazás során. A KRESZ is meghatározza, hogy a 150 cm-nél alacsonyabb gyermekeknek kötelező a gépjárműben a gyermekbiztonsági rendszer. Régen csupán a biztonsági övvel lehetett rögzíteni az ülést, ami valljuk be egyáltalán nem volt megbízható. Egy ilyen esetben valószínű, hogy a gyermek az üléssel együtt kirepült az ütközés során.

Az Isofix rendszer lehetővé teszi a biztonságos utazást

Töréstesztek is bizonyítják az ISOFIX hatékonyságát!

Az Isofix rendszerek lehetővé teszik, hogy az ülés szinte teljesen a gépkocsi részévé váljon, biztosítva azt, hogy egyik irányba se mozduljon el és stabil maradjon. Ma már a legtöbb gyerekülés Isofix-el van ellátva, azokba az autókba, amelyekbe gyárilag nem ez a rögzítés került, abba utólag is beszereltethető. Az Isofix hatékonyságát a különböző töréstesztek is bizonyítják. A gyártóknak nem érdeke, hogy rossz minőségűt dobjanak a piacra, hiszen a töréstesztek eredményét nyilvánosságra hozzák, és azok lesznek a legkeresettebbek, amelyek kiválóan állják a sarat. Egy autósülés esetében a gyermek korát és testsúlyát is figyelembe kell venni. Lecserélni akkor szükséges, ha a kicsi fejének teteje elérte az ülés felső részét, vagy a súlya meghaladja a maximumot. Az is fontos szempont, hogy az oldalpárnák nagyok legyenek, egy oldalirányú ütközésnél így sokkal nagyobb védelmet nyújt.

Az ülés és a háttámla közti résbe található fémrudak jelzik, hogy az autó Isofix-es, általában kézzel is könnyen kitapinthatóak. 1990 óta létezik, de csak 2011 óta kötelező az újonnan gyártott autókat ellátni vele. A gyerekülésen pedig az alsó részen, hátul találhatóak ezek a fémkampók, amit egyszerűen rá kell húzni az autóban levőkre. Legtöbbször hang, vagy fény jelzi, hogy jól sikerült-e a rögzítés, ezért a hibás bekötések aránya nagyon csekély. Jellemzően már az ülés neve is utal arra, hogy Isofixes-e, mert megtalálható benne az ix vagy a fix betűkombináció.

Mindenesetre, ha le szeretnénk cserélni az autónkat a közeljövőben, Isofixes rendszerrel ellátottat érdemes vásárolni, gyermekülésből szintén ez a javasolt a tökéletes biztonság érdekében.