Háziállat tartás megfelelően

Az állatok gyönyörűek, kedvesek, nagyon jó társak és fantasztikus élményt jelent velük együtt eltölteni az időt. Azonban a háziállat tartás bizony felelősséget is jelent. A kis kedvencek rendszeres gondoskodást igényelnek. Ételre és italra van szükségük és az egészségükről sem szabad megfeledkezni. Ehhez bizony komoly hozzáállásra van szükség, hiszen az állattartás számos plusz feladatot is jelent. Persze számos olyan dolog van, ami könnyebbé teszi a helyzetedet. Ebben a cikkünkben a négylábú kisállatokról a kutyákról és a macskákról írunk (a terráriumban tartható állatokkal másik cikkünkben foglalkozunk).

labrador-retriever

Mire készülj fel a kutya és a macska tartása előtt?

A négylábú, aranyos kis szőrmókok bizony komoly törődést igényelnek. Kezdjük a mindennapi feladatokkal. Naponta több alkalommal kell etetni a kutyusokat és a cicákat is. És hát ők is az érző lények közé tartoznak, akiknek ugyanúgy sajátos ízlésük van, mint az embereknek. Ezért bizony egyáltalán nem mindegy, hogy mivel táplálod őket. Persze számos eledel közül válogathatsz. Itt vannak például a konzervek, a száraz tápok, sőt még a jutalom falatok is. Igen és az összetevők is változatosak. Kacsa, liba, hal biztosítja a húst, míg az alma, a sárgarépa és a sütőtök a cukortartalom miatt biztosítja az édeskés ízt. Míg a köles és a lenmag garantálja a több órán keresztül is eltartó  jól lakottság érzést.

Most, hogy már tudod, hogy milyen táplálékot válassz a cicádnak, és a kutyádnak, beszélhetünk a többi feladatodról is. Fontos, hogy szoktasd szobatisztaságra az állataidat, és szervezd át a napirendedet is, hiszen meghatározott időközönként le kell vinned a kisállataidat . Persze a kutyáknak és a cicáknak gyakran hullik a szőre, ezért készülj fel a takarításra, és a tisztításra is, főleg a tavaszi/őszi időszakban. Ezen kívül mindig jusson eszedbe, hogy az állattartás mekkora felelősséggel jár. Egyetlen napra sem hagyhatod egyedül a kicsikéidet. Ha utazol, akkor egy ismerősöd vagy családtagod vigyázhat rájuk, vagy magaddal is viheted a kutyádat és a cicádat amihez speciális hordozóra van szükség.Kutyáknál fontos még a megfelelő szocializáció is, ehhez érdemes először kutya iskolába vinni kedvencünket, hogy szokja a többi kutya illetve az emberek közelségét. Megtanulhatnak alapvető vezényszavakat és a helyes viselkedést a szabadban, vagy pórázon.

A bejegyzésünk végére maradt a legfontosabb szempont az állatorvos. A kis négylábúaknak oltásokra van szüksége és a mindennapok során felmerülhetnek betegségek,amiket  kezeléséhez szakszerű ellátás szükséges. Előfordulhatnak bőrbetegségek, vemhesség során kialakulhatnak problémák, de a fogakkal és az emésztéssel is gond lehet. Idős korban előfordulhatnak mozgásszervi megbetegedések is. Jellemzően a keverékek kevésbé hajlamosak a megbetegedésre.