Mire kell számítani egy munkaalkalmassági vizsgálaton?

Legyen szó bármilyen munkakörről, fontos, hogy az ideális körülmények adottak legyenek a dolgozók számára, hiszen a feladataikat kizárólag így lesznek képesek ellátni. Bizonyos munkakörökben speciálisabb feltételek is szükségesek, amelyeket a munkáltatóknak mindenképpen figyelembe kell venniük. Hazánkban rendelet is kimondja, hogy a dolgozóknak bizonyos időközönként, részt kell venniük orvosi alkalmassági vizsgálatokon, amelyek alapján fény derül arra, hogy bírni fogják-e az adott munkakört. A munkaegészségügyi vizsgálat során, a szellemi és a fizikai terhelhetőség is felmérésre kerül, tehát az orvos megnézi, hogy a testi vagy a lelki épség, nincs-e valamilyen veszélynek kitéve.

A munkavállaló ráadásul szenvedhet olyan betegségben, ami állandó odafigyelést és ellenőrzést igényel, de ettől függetlenül képes lehet betölteni a pozícióját.

A munkaügyi alkalmassági vizsgálatot nem szabad elmulasztani.

Mi történik, ha valaki elmulasztja munkaalkalmassági vizsgálatot?

A munkavállaló és a munkáltató között együttműködésnek kell kialakulnia, de a munkáltató kötelessége, hogy elvégeztesse. Első feladata a munkáltatónak, hogy leegyeztesse a dolgozóval a vizsgálat pontos időpontját. Ezt követően ki kell töltenie egy formanyomtatványt, egészen pontosan a “beutalás orvosi alkalmassági vizsgálatra” elnevezésűt. A munkavállaló fő feladata, hogy a megbeszéltek szerint jelenjen meg az adott egészségügyi intézményben, ezt az esetek többségében kijelölik. Abban az esetben, ha elmulasztja a dolgozó a vizsgálatot, annak lesznek következményei, például jogszabályok kimondják, hogy ilyenkor alkalmatlanná kell tenni a minősítést és így a munkahelyére sem térhet vissza mindaddg, amíg nem vesz részt részt rajta.

A munkaköri alkalmassági vizsgálatnak több típusa is van, az egyik egy úgynevezett előzetes munkaköri vizsgálat, melyre akkor kerül sor, mielőtt a munkavállaló megkezdi a munkavégzést vagy, ha új munkakörbe kerül. A vizsgálat elvégzésének a gyakorisága függ a kortól, illetve attól, hogy a dolgozó milyen veszélyeknek van kitéve a munkahelyén. Maga a vizsgálat nagyjából 20-25 percig tart, a szakorvos először kérdéseket tesz fel az illetőnek a betegségeiről és a munkahelyi körülményekről. Ezután fizikális vizsgálat következik, ebbe bele tartozik a vérnyomásmérés, hallás-, illetve látásvizsgálat, de még idegrendszeri vizsgálatra is sor kerül. Az üzemorvos a végén számos tanáccsal is ellátja a pácienst, például javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy milyen védőeszközöket alkalmazhat.