Mit érdemes tudni repülés előtt

Manapság egyre többen utazgatunk. Szerencsénk is van hiszen repülővel kényelmesen és gyorsan oda érhetünk akár a több ezer km-távolságban található távoli országokba is. Azonban egy repülő út fokozott odafigyelést és komoly szervezést is igényel. Ebben a cikkünkben néhány praktikus tanácsot szeretnénk adni az repülő utak szervezéséhez.

repülés

Nézzük akkor az otthoni teendőket…

Ha már tudod, hogy melyik országba szeretnél elutazni, akkor ellenőrizd a dokumentumaidat. Az Európai Unió területén elegendő magaddal vinned a személyi igazolványodat. De ha egy olyan országot választasz, amely nem tagja ennek a közösségnek, akkor szükséged lesz útlevélre, sőt bizonyos esetekben még vízumra is. Nagyon fontos, hogy gondoskodj a megfelelő biztosításról is. Gondolj a testi épségedre sajnos balesetek bárhol és bármikor előfordulhatnak és a csomagodra az értékeidre is. Ha ezekkel az iratokkal minden rendben van, akkor nyugodtan megvásárolhatod a repülő jegyedet. Az utazás előtt akár több hónappal korábban is előre lefoglalhatod a jegyet, de rendelhetsz az indulás előtt, úgynevezett last minute jegyeket, illetve a repülőtér is foglalkozik értékesítéssel. Persze a bőröndök kiválasztásánál és a csomagolásnál is jó ha betartod a szabályokat. A kézi poggyászodba ugyanis maximum 10 kg súlyú terméket tehetsz, és a méreteire is figyelned kell, ugyanis csak akkor viheted fel a repülőre, ha elfér a kézipoggyászok tárolására kijelölt helyen. Ezen kívül van néhány olyan speciális szabály, amely a folyékony anyagok és a fém illetve az éles tárgyak elhelyezésére vonatkozik. Ezekről is részletes leírást kapsz.

Most lássuk, hogy mi történik a repülő téren…

Magyarországon busszal vagy taxival lehet megközelíteni a repülőteret. Fontos, hogy a repülő térre pontosan érkezz, a legjobb ha az indulás előtt két órával már ott vagy, ekkor kezdődik a check in. Először is készítsd elő az okmányokat, hiszen a felszállás első lépése az iratok ellenőrzése. Ha rendben vannak a dokumentumaid, akkor át kell menned egy speciális kapun, és a tranzitba kell várakoznod. Itt vásárolhatsz, olvasgathatsz, illetve stuardess-ek segítségét is kérheted, ha szükséged van valamire. Fontos, hogy figyelj a hangos bemondóra és a megfelelő időben szállj fel a repülőre. Itt már a stuardessek elmondják, hogy mi a teendő a felszálláskor és a repülő út ideje alatt, és minden kérdésre válaszolnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.