Tudnak nevetni az állatok?

A nevetés az emberi kommunikáció egyik legjellegzetesebb formája, ami az utóbbi években az internetes kultúrában is központi szerepet kapott, főleg a kutyás mémek népszerűségének köszönhetően. A vicces képek és videók gyakran ábrázolják a kutyákat emberi tulajdonságokkal felruházva, köztük a nevetéssel is.

A kutyás mémek viccesek.

De vajon tényleg tudnak nevetni az állatok, vagy ez csak az emberi képzelet szüleménye?

Az utóbbi évtizedek kutatásai meglepő felfedezéseket hoztak a témában. Úgy tűnik, az állatvilágban valóban létezik a nevetéshez hasonló viselkedés, bár ez természetesen eltér az emberi kacagástól. A tudósok számos fajnál figyeltek meg olyan hangadást és viselkedést, amely erősen emlékeztet a mi nevetésünkre.

A főemlősök körében talán nem is olyan meglepő ez a jelenség. A csimpánzok például játék közben gyakran adnak ki lihegésszerű hangokat, amelyek funkciójukban nagyon hasonlítanak a mi nevetésünkhöz. Ezek a hangok a társas kötelékek erősítését szolgálják, akárcsak nálunk.

A kutatók patkányoknál is felfedeztek egy magas frekvenciájú csiripelést, amelyet akkor hallatnak, amikor csiklandozzák őket vagy játszanak. Ez az emberi fül számára alig észlelhető, de speciális eszközökkel jól detektálható.

A kutyák esetében meglepően érdekes a helyzet, főleg a kutya mémek népszerűségének fényében. Amikor játszanak vagy izgatottak, egy sajátos, szaggatott lihegést produkálnak, ami erősen emlékeztet a humán kacagásra. Ez más kutyákat is játékra ösztönöz, tehát hasonló társas funkciót tölt be, mint az embereknél.

A kutyás mémek sokszor ábrázolják ezeket az állatokat mosolygó, nevető arckifejezéssel. Bár ez nyilvánvalóan túlzás, érdekes módon rávilágít arra, hogy a társadalom ösztönösen felismeri és értelmezi a kutyák pozitív érzelmi állapotait. A felismerés pedig többnyire a valós tudományos megfigyeléseken alapul, még ha egy kutya mém ezt el is túlozza.

De vajon valóban nevetésről van szó ezekben az esetekben?

A kérdés nem egyszerű, hiszen az állatok belső érzelmeiről nehéz konkrétat mondani. Amit biztosan állíthatunk, hogy az említett viselkedésformák funkcionálisan hasonlítanak az emberi nevetésre. Pozitív érzelmekhez kapcsolódnak, elősegítik a társas kötelékek kialakulását és fenntartását.

Az állati nevetés segíthet jobban megérteni az emberi nevetés eredetét és funkcióit is. Rávilágíthat arra, hogy az érzelemkifejezés és a társas viselkedés terén több közös vonásunk van az állatvilággal, mint korábban gondoltuk.

A kutyás mémek népszerűsége pedig arra mutat rá, hogy a népesség ösztönösen keresik és értékelik ezeket a hasonlóságokat. Bár ezek a mémek gyakran eltúlozzák a kutyák emberi vonásait, mégis fontos szerepet játszanak abban, hogy felhívják a figyelmet az állatok érzelmi életének gazdagságára.