Hogyan kerülhetjük el az elektromos tűz kialakulását otthonunkban?

Az elektromos tűz rendkívül veszélyes, mely könnyen bekövetkezhet, főleg, ha nem történik megfelelő elővigyázatosság.

Pontosan mi is az elektromos tűz és hogyan alakul ki?

Az elektromos tűz általában akkor keletkezik, amikor az elektromos berendezések vagy a hálózat hibás, esetleg túlmelegedés történik a nem megfelelő használatából eredően. Ezt az állapotot, ha figyelmen kívül hagyják, tűzzé fejlődhet, ami komoly károkat és veszélyhelyzeteket, katasztrófát okozhat.

Több tényező vezethet elektromos tűz kialakulásához. Túlterhelt elektromos rendszerek, hibás vezetékek, nem megfelelően használt hosszabbítók vagy a túlmelegedett és hibás elektromos berendezések mind-mind potenciális tűzforrást jelentenek.

Az elektromos tűz számos tényezőtől kialakulhat.

Hogyan kerülhetjük el az elektromos tűz kialakulását?

Rendszeresen ellenőrizzük a vezetékeket és dugókat, hogy nincsenek-e szakadások, kopások vagy égési nyomok. Ha bármilyen sérülést észlelünk, cseréljük ki a vezetéket vagy hívjunk szakembert.

Ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl az elektromos rendszert, tehát ne csatlakoztassunk túl sok eszközt ugyanahhoz a konnektorhoz vagy hosszabbítóhoz. A hajszárítók, vasalók, radiátorok, stb., potenciális tűzveszélyt jelenthetnek. Ezeket mindig kapcsoljuk ki, amikor nincsenek használatban és soha ne hagyjuk őket ellenőrizetlenül.

Rendszeresen ellenőrizzük a tűzjelzőket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelően működnek. Szintén érdemes beszerezni egy megfelelő tűzoltó készüléket, amely alkalmas a tűz eloltására. A hosszabbítókat csak ideiglenes megoldásként használjuk és soha ne terheljük túl őket. Amennyiben szükség van több konnektorra, fontoljuk meg a szakember által végzett áramkör bővítést.

A régi, kopott, vagy sérült elektromos eszközök különösen veszélyesek lehetnek. Amikor például egy eszköz túlmelegszik, szikrázik, vagy szokatlan szagot áraszt, cseréljük le vagy vizsgáltassuk meg szakemberrel. A biztonság kültéren is meglehetősen fontos, ide célszerű megfontolni például alkonykapcsolók telepítését.

Megeshet, hogy a házunk elektromos rendszere régi, vagy rendszeresen tapasztalunk problémákat, mint például biztosíték kiégése, megszakítók kikapcsolása, stb., mindenképp érdemes egy hozzáértő csapathoz fordulni.