Hogyan enyhítsük a köhögést tüdőgyulladás után?

A tüdőgyulladás az egyik legalattomosabb betegség, amely megfelelő kezelés nélkül akár életveszélyes, sőt, bizonyos esetekben emberi életet veszélyeztető is lehet. A megbetegedést okozhatja vírus és baktérium egyaránt, ráadásul a tünetek sem mindig egyértelműek. A legtöbb esetben jelen van az egyre súlyosbodó köhögés, amely a betegség kezelését követően sem múlik el sokszor.

Léteznek olyan házi módszerek, amelyekkel enyhíthetjük az elhúzódó köhögést. Mielőtt ezekhez fordulnánk bizonyosodjunk meg arról, hogy nem egyéb betegség okozza a légutak irritációját. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy hiába gyógyultunk meg az ismert kórból, a legyengült immunrendszert közben legyűrte egy másik kórokozó.

A köhögés csillapítása házi praktikákkal!

A párásító készülékek ideálisak a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére, és a köhögés csillapítására is. Létezik hideg, meleg és ultrahangos változat is. Mindhárom alkalmas arra, hogy a levegő páratartalmát dúsítsa, azonban a működési elvükből kifolyólag kissé más hatással vannak a szervezetünkre.

A meleg párásító gyakorlatilag addig fűti a betöltött vizet, amíg az el nem párolog, a hideg típus a szoba levegőjét vezeti át egy nedvesítő betéten át, az ultrahangos készülékek pedig magas frekvencia segítségével elporlasztják a vizet, így a levegő folyamatosan nedvesen tartja az orrnyálkahártyát. Bármilyen típusú készüléket is válasszunk, minden esetben nézzük meg, hogy milyen folyadékot képes párologtatni. Sokan például Salvus vizet szeretnének használni, de erre nem minden készülék alkalmas.

Megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk a köhögés ellen

Étkezési szokásaink változtatásával is sokat javíthatunk a köhögésen. A tejtermékeket ilyenkor például érdemes kerülni, mivel bizonyos mértékig nyálkát alkotnak. Annál inkább érdemes sok vizet fogyasztani, hiszen a szervezet hidratáltsága kritikus minden megbetegedés során.

A mézről már generációk óta tudjuk, hogy jótékony hatással van a köhögésre és az immunrendszerre egyaránt. Fontos azonban, hogy inkább termelői, jó minőségű változatot fogyasszunk a többszörösen feldolgozott helyett.

A gyömbér és a fokhagyma is segíthet a köhögés enyhítésében, akár nyersen fogyasztva, akár teában oldva. Keverhetünk hozzá mézet is, hogy enyhítsünk a sokak számára kellemetlen ízen.