Mi az a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen a fogászati röntgenek családjába tartozó képalkotó technológia, mely két dimenziós felvételek előállítására alkalmas, mégpedig úgy, hogy egy félkör ívben, fültől fülig több röntgenkép készítése után azokat egy darab, folytonos panorámaképpé állítja össze.

Két típusa terjedt el a világban: a hagyományos, más röntgenberendezésekhez hasonlóan filmet használó technológia, illetve a modernebb, digitális képeket készítő változat. Előbbi a röntgensugárzás hatására a filmszalagon keletkező kémiai változásokat használja ki, utóbbi pedig elektronikus szenzorok által felfogott jeleket képes képpé alakítani.

A digitális panoráma röntgen előnyei

A digitális feldolgozás lehetővé teszi, hogy kevesebb ismétlő vizsgálatot kelljen végezni, aminek köszönhetően kevesebb sugárzás éri a pácienseket, illetve a költségek is csökkennek. A digitális képek a digitalizálás minden előnyét megöröklik, így a hordozhatóságuk is kiemelkedően jó és a duplikálásuk is lényegében költségmentesen megvalósítható.

A digitális panorámaröntgen felvételek képei részletgazdagok, a változó távolságot a páciens és szenzorok között relatíve jól tudják kezelni, így éles képet tudnak készíteni a legkülönbözőbb koponya és állkapocs alakok esetén is, melyek komoly segítséget jelentenek a fogorvosok számára a helyes diagnózis felállításához.

Veszélyes-e a panoráma röntgen

Ugyan a röntgensugárzás nincs jótékony hatással a szervezetre, az előbb említetteknek megfelelően a digitális panoráma röntgen nem jelent lényeges kockázatot, és általában elkerülhetőek az ismétlő vizsgálatok, amivel tovább csökkenthető a páciensek sugárzásnak kitettsége.

Kik végeznek ilyen vizsgálatokat

Sok fogászati klinika rendelkezik a felvételek elkészítéséhez szükséges berendezésekkel, de az is gyakran előfordul, hogy a fogászatok külső, erre szakosodott rendelőkben végeztetik el a felvételek elkészítését.

Mindkettőnek vannak előnyei és lehetnek hátrányai. A szeparáltan működő egységekben az adatátvitel problematikus lehet (pl. optikai lemezen kapjuk meg a képeket és fizikailag magunkkal kell vinnünk), viszont az erre szakosodott rendelők kapacitása várhatóan lényegesen nagyobb. A fogászatokon készített felvételek általában a fogászati rendelők belső rendszerébe integrálva pillanatok alatt eljutnak a kezelőorvoshoz, aki akár azonnal is el tudja kezdeni a kiértékelésünket.

További információk (angolul) itt érhetőek el.
Amennyiben Budapesten lenne szüksége panoráma röntgenre, látogassa meg ennek a budapesti fogászati röntgen rendelőnek a weboldalát.