A sütőtök nem csak finom, de egészséges is!

A sütőtök az ősz legkedveltebb csemegéje, rengeteg finom étel készíthető belőle. Az ízén kívül rendkívül gazdag vitaminokban, ezért jótékony hatásai vannak a szervezetünkre nézve. Szezonja szeptemberben kezdődik és egészen januárig tart. Rengeteg helyen kapható: élelmiszer boltokban, piacokon, és egyáltalán nem drága zöldség, szóval bárki számára elérhető. Meglehetősen ízletes levesek, desszertek, köretek készíthetőek belőle, amelyek már a legtöbb étterem étlapján is megtalálhatóak, sőt akár meg is rendelhetjük őket, ha nem tudjuk mit egyen a család vacsorára.

A sütőtök nem csak az egyik legfinomabb zöldség, de még egészségügyi hatásai is kiválóak!

Hol van a sütőtök őshazája?

Egyes források szerint Dél-Amerikából származik, de vannak, akik azt állítják, hogy Észak-Amerika az őshazája. Az biztos, hogy texasi és mexikói indiánok termesztették először. Kedvező élettani hatásai már akkoriban is ismertek voltak, alkalmazták szeplők , és egyéb bőrhibák eltüntetésére, de még kígyómarás ellen is. Európába pedig a Spanyol hódítóknak köszönhetően került be, viszonylag rövid időn belül.

Zamatos húsa karotionidokban gazdag, ezt bizonyítja narancssárga színe is, de C és B vitaminban sincs hiánya. A tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, cukkini, uborka, illetve a görögdinnye. Elképesztően lédús zöldség a sütőtök, 90%-ban vizet tartalmaz, érdekesség még, hogy a húsán és a magján kívül a virágzata ugyancsak ehető, elsősorban sütve a legjobb. Hazánkban talán a leghíresebb az óvári sütőtök, termesztéséhez ezen a területen legmegfelelőbbek a környezeti viszonyok.

Milyen jótékony hatásai vannak?

Folsav tartalmának is köszönhető, hogy egészségmegörző hatása kiváló. Jelentős szerepe van a gyulladásos, meghűléses betegségek, és a tüdőgyulladás kezelésében. Javítja az allergiás jellegű, asztmás köhögéseket, tüsszögést. Regenerálja a bőrt, népi hagyományok szerint pedig nagyszerű hashajtó és béltisztító, tehát az emésztési problémák is kezelhetőek vele. A máj működését szintén karban tartja, valamint meggátolja a koszorúérrel kapcsolatos gondok kialakulását.

A magjától sem célszerű megválni, hiszen számtalan egészségügyi problémára nézve van pozitív hatással.