Melyek a leghíresebb Magyar borok?

Most, hogy itt az ősz és elkezdődött a szüreti időszak, szeretnénk egy kis ismertetőt adni hazánk leghíresebb és legnemesebb boraival kapcsolatban. A borfogyasztásnak igazi kultusza van, még a kitöltésének is megvan a maga technikája, egy étteremben az se mindegy, hogy bizonyos ételekhez milyet fogyasztunk. Országunk termőföld és éghajlati adottságai lehetővé teszik, hogy a gazdák egyedi szőlőfajtákat termesszenek, amelyekből nemzetközileg elismert borok készülnek. Magyarország ahhoz képest, hogy viszonylag kis ország, 22 híres borvidékkel rendelkezik összesen, köztük az egyik leghíresebb: Tokaj-Hegyalja. Tokaj zárt borvidék, ahol különös figyelmet fordítanak a szőlőtermesztésre és egyedi technikát alkalmaznak a bor elkészítésére.

Magyarország híres borkészítés szempontjából.

Mi jellemző a Tokaji Aszúra?

Tokaj leghíresebbje a Tokaji Aszú, ami egy olyan desszertbor, amelyhez aszúsodott, normál fehérszőlőt használnak fel. A szőlő aszúsodását a Botrytis Cinerea nevű gomba okozza, ami magyarul nemes rothadásnak nevezhető. Ez a gomba az esőzések idején hatol be a megrepedt szőlőszemekbe, száraz napokon pedig aszúsítja őket. A szőlő a folyamat közben veszít a nedvességéből, a cukor és satartalma pedig megnő. Ennek nagy jelentősége van a Tokaji borok minőségének biztosításában, ezáltal alakul ki az aszú borok friss kenyérre emlékeztető ízvilága, zamata és illata.

A másik híres ősi Magyar borfajta a Bikavér. Legendához köthető az elnevezése, ugyanis amikor a Törökök látták, hogy az Egri várat védő katonák a vörös italtól erőre kapnak, azt hitték bikák vérét isszák. A Bikavért legalább egy évig fahordóban kell érlelni és elkészítéséhez a különböző szőlőfajtákból készült borokat házasítják. Legalább három olyan szőlőfajtát fel kell hozzá használni, amelyek más híres borokhoz szükséges alapanyagok. Az Egri Bikavér Superiorhoz pedig négyet kell hozzáadni, ami csak a szüret utáni második évben kerülhet forgalomba.

Milyen ételekhez illik leginkább a Bikavér?

Főleg vad-, és marhahúsokhoz kínálják a Bikavért, amelyek erősebben fűszerezettek. Rendkívül karakteres, gyümölcsös és egyben fűszeres zamat jellemzi, összetevői közé sorolható akár a Kadarka, Merlot, Cabernet Franc és Sauvignon, Oportó vagy a Kékfrankos.