Milyen cseppkőbarlangok találhatóak hazánkban?

Magyarország rendkívül gazdag látnivalókban, nem véletlenül érkezik hazánkba számtalan túrista, akik a világ különböző részeiről utaznak hozzánk. Szebbnél szebb tájak, tavak, folyók, kastélyok, emlékhelyek, völgyek és barlangok várják az ide látogatókat. Országunkban a hegységek nem csak kívülről csodálatosak, némelyik belseje igazi kincseket és érdekességeket rejt magában. Több csepkőbarlang is megtekinthető, amelyek látványa lélegzetelállítóan gyönyörű. Cikkünkben bemutatunk néhányat, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, így tarthatunk egy csodás kirándulós napot a családdal, amit a gyerekek is maximálisan élvezni fognak.

Íme 4 csodás barlang!

A cseppkőbarlangok csodás látványt nyújtanak, az ott található tiszta levegő pedig kedvező hatással van szervezetünkre!

Szemlő-hegyi-barlang

A Budapest II. kerületében található barlang 1980-ban nyitotta meg kapuit a látogatók számára. Nem csak szépsége, de gyógyhatása miatt is híressé vált. A barlang levegője elsősorban a légzőszervi megbetegedésekre van jó hatással, kimondottan jót tesz az asztmában szenvedőknek. A hagyományos cseppköveken kívül a borsókövek és kőrózsák is magukra szegezik a figyelmet.

Pál-völgyi-barlang

Szintén a II. kerületben, a Szépvölgyi úton található és 1919 óta lehet látogatni. Hazánknak jelenleg ez a leghosszabb barlangja, hiszen az ismert teljes hossza 31 km-re tehető, amiből 500 méteres szakaszt járhatnak be a vendégek. A benne található cseppkövek érdekes alakzatúak, nem rendhagyóak, emellett ragyogó kalcitkristályok és ősi kagylólenyomatok tekinthetőek meg. A kijelölt útvonal mindössze egy óra alatt bejárható, így tökéletes akár egy délutáni kikapcsolódás gyanánt is.

Abaligeti-barlang

Csodaszép patakos barlang, amely Baranya megyében a Mecsekben helyezkedik el. Már az 1700-as években is ismert volt. Azóta korszerüsítették, kutatásokat végeztek, szélesebbé tették, így ma már 460 méter bejárható belőle. A kijelölt ösvény mentén végig egy kristálytiszta patak csordogál, valamint a barlang levegője az egészségünkre is fantasztikus hatást gyakorol, nagyban megkönnyíti a légzést is. A barlangban állatokkal is találkozhatunk, például denevérekkel, különféle bogarakkal.

Csodabogyós-barlang

A Balaton-felvidéki nemzeti parkban található 6km hosszú és több mint 140 méter mélységű barlang nem egyszerűen sétálva járható be, hanem igazi barlangfelszerelésben, fejlámpával, biztosító kötelekkel, néhol akár hason csúszva fedezhető fel. Persze nem a teljes szakasz, hanem ennek egy jelentős része. Tanbarlang szerepét is betölti, és igazán fantasztikus élményt kínál a kalandravágyók számára.

Bármelyiket is tűzzük ki úticélnak, ne feledjük, hogy a fokozottan védett természeti kincsekre vigyáznunk kell, nehogy kárt okozzunk bennük.