Milyen veszélyei lehetnek a méh-, és darázscsípésnek?

Sokan nem is gondolják, hogy egy egyszerűnek tűnő darázs-, vagy méhcsípés mennyire veszélyes lehet, sajnos akár tragikus végkimenetelű is. Amikor bekövetkezik a csípés, a rovarok méreganyagot juttatnak a szervezetünkbe, amelynél kialakulhat bőrpír, duzzanat, fájdalom, súlyos esetben pedig halálhoz is vezethet.

A súlyos esetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek, minél hamarabb a csípést követően!

Melyek a leggyakoribb tünetek, ha valaki allergiás?

A bőrpír, duzzanat, fájdalom egy csípést követően többnyire veszélytelen, ilyenkor elegendő jegelni a bőrfelületet, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszerrel, krémmel kezelni, ami csillapítja a viszketést és gyulladáscsökkentő hatású. Ha egy-két napon belül további kiütések jelennek meg, kicsit távolabb a csípéstől, és légzési nehézség, keringési zavar, hasi panaszok is párosulnak hozzá, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. Legrosszabb esetben anafilaxiás sokkhoz vezethet, ilyenkor minél hamarabb meg kell kezdeni a sürgősségi ellátást.  Súlyos hasi görcs, hányás, hasmenés, szédülés, ájulásérzet, torokszorító érzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ekkor azonnal be kell adni az életmentő adrenalin injekciót az érintettnek, ha már ismert volt az allergia minden bizonnyal magánál hordja.

A tünetek súlyossága függhet a csípés helyétől?

Sokat számít az is, hogy hol van a csípés helye, ha a nyelv vagy torok, akkor keletkezhet olyan duzzanat, ami elzáródást okozhat a légutakban. Ez szintén súlyos állapot, hiszen fennáll a fulladás veszélye.

Az antihisztamin és a szteroid típusú tabletták is hatásosak, de fontos, hogy nem azonnal és csak az enyhébb lefolyású reakcióknál. A szájban történő csípésre javasolt jeget szopogatni addig, amíg nem kapunk orvosi ellátást.  Ha a bőrben maradt a fullánk próbáljuk meg óvatosan kiszedni egy csipesz segítségével. Továbbá a duzzanat enyhítésére megfelelő az ecetes ruha, citromlé és a szódabikarbóna is, ezek általában a legtöbb háztartásban megtalálhatóak.

A jellemző az, hogy azok, akik allergiásak a méhcsípésre a darázséra nem, ez fordítva is igaz, viszont vannak ritka, kivételes esetek, amikor sajnos mindkét szárnyas mérgére érzékeny valaki. Az érintetteknek javasolt egy rendszeres injekciós terápián részt venni, amikor a szervezetbe hígított allergén-kivonatot fecskendeznek (Hiposzenzibilizálás).