Hogyan zajlik a klíma beszerelése?

Most, hogy itt vannak a nagy melegek, egyre nagyobb szükségét érezzük annak, hogy befektessük pénzünket egy klímaberendezésbe. Sokan el se tudják képzelni, hogyan történik egy légkondi beszerelése, milyen munkálatokkal jár és mennyi időt vesz igénybe. Most végigvesszük a legfontosabb lépéseket, hogy az illetékesek tudják mire számítsanak, ha megrendelik a szolgáltatást. Első és legfontosabb lépés, hogy kiválasszuk a lakás paramétereihez viszonyítva a legideálisabb klímát. Ebben mindenképp kérjük ki egy szakember véleményét, aki helyszíni felmérést is végez, hiszen egyáltalán nem mindegy milyet választunk. Befolyásoló tényező a szoba belmagassága, a helyiség adottságai, méretei, falvastagság.

A problémákat a legtöbb esetben a kültéri egység elhelyezése okozza. Helyszíntől, kerülettől függően a szabályok eltérnek egymástól, és fokozottan ügyelnek arra, hogy a műemléknek nyilvánított épületek homlokzata ne sérüljön meg. Bizonyos helyzetekben sajnos a szomszédok is gátolhatják a munkálatok megkezdését. Tehát mindenképp kérjük ki a véleményüket, és aláírásgyűjtéssel dokumentáljuk azt, illetve zajszintmérő jegyzőkönyvet is csatolhatunk mellé, ezzel megerősítve, hogy semmilyen zavaró tényező nem lesz rájuk nézve.

Mi a pontos menete a klíma beszerelésének?

Mi a beszerelés menete?

Az előzetes ellenőrzéseket, előkészületeket kiválóan és alaposan kell elvégezni, hogy a berendezés hosszú életű, esztétikus legyen és jól működjön. Ezért van szükség a felmérésre, hogy feltárásra kerüljenek az ingatlanban rejlő lehetőségek és a megrendelő is el tudja mondani igényeit. Ilyenkor lehet megbeszélni a klíma pontos típusát, árakat, felmerülő egyéb költségeket, valamint a munka kezdetének dátumát.
A helyszínre érkezéskor még utoljára véglegesítik a kültéri és beltéri egységek helyét, az őket összekötő rézcsövek, elektromos vezetékek útvonalát, kondenzvíz elvezetését, elektromos betáplálás kiépítését. Először a beltéri egység alaplapját rögzítik, majd megkezdődik a kábelek, rézcsövek útvonalának kialakítása. Elképzelhető, hogy szükség lesz a faláttörésre is. Ezután a kültéri egység rezgéscsillapított tartókonzolját szerelik fel.

Szigetelt rézcsövek segítségével megtörténik a kültéri és beltéri modulok összekötése, kondenzvíz gravitációs vagy szivattyús elfolyatásának kialakítása és az elektromos betáplálás létrehozása. végül, de nem utolsó sorban a gép és csőrendszereket feltöltik vákuummal, illetve hűtőközeggel, majd a szakember elektromosan is összeköti a készülékhez tartozó blokkokat, valamint beköti azokat a vezetékeket, amelyek a hálózati tápellátást biztosítják.

A végén nem marad más hátra, mint nyomásmérők segítségével ellenőrizni a működést, teljesítményt, hogy ne okozzon gondot az, ha nagy terhelésnek van kitéve.