A villámlás veszélyei!

Végre itt a jó idő és egyre többet tartózkodunk kint a szabadban, ahol bármikor elkaphat minket egy hevesebb nyári zápor vagy zivatar, ami villámcsapásokkal és dörgésekkel is járhat. A villámlás olyan természeti jelenség, ami akár végzetes is lehet egy ember számára, ha belecsap, sajnos nem egy ilyen esetről közöltek már híreket. Ilyenkor olyan erős izomgörcsöket okoz, hogy a létfontosságú szervek működése azonnal leáll, valamint súlyos égési sebek is keletkezhetnek. Az, hogy milyen következményekkel jár a baleset, függ a testen áthaladó árammenyiségtől. Nem csak az emberekre nézve veszélyes, számos ház leégését és erdőtüzek kialakulását is okozták már a villámok.

A villámcsapás tragédiával is végződhet, rendkívül veszélyes az emberre nézve!

A villámoknak három fő formáját különböztethetjük meg. Az egyik a vonalas villám, aminek alakja cikk-cakkos, hasonlít egy elektromos gép szikrájához. A másik a felületvillám, ez a viharfelhők felvillanásaiban mutatja meg magát. A harmadik pedig a gömbvillám, ami lassan halad és hatalmas pusztításokat hagy maga mögött.

A közvetlen villámcsapás és a közelben becsapódott földáramai jelentenek veszélyt számunkra. Közvetlen villámcsapás a legtöbbször azokat fenyegeti, akik hegytetőn, sík szabad területen vagy nagyobb vízterület mellett tartózkodnak. Ezekben a helyzetekben olyan, mintha az ember lenne a villámhárító, és magához vonzza a villámot. A talajt elérve a felszínen fut végig, rövid mélyedéseket átugorva és, ha itt az ember képezi számára a hidat, rajta is keresztül megy.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a villámcsapást?

Ha látjuk a viharfelhők közeledését, hagyjuk el a szabad sík területet, hegytetőt, hegygerincet, és menjünk biztonságos helyre. Ugyanez igaz azokra a helyekre is, ahol víz található: patakok, vízesések, nedves talajjal borított területek. Kerüljük a szakadékokat, nehogy kőomlás áldozatai legyünk. A gépkocsit is használhatjuk kalitkaként, üljünk be, csukjuk be az ablakokat és ne érintsük meg a fémfelületeket. Bicikli se legyen a közelünkbe, és a fémtárgyakat tartsuk biztos távolságban. Magányos, erdőszéli fa alatt se kuporodjunk le, hiszen a villám könnyen megtalálja a magasan fekvő pontokat.

Az is előfordulhat, hogy nem tudunk menedéket találni a pusztán, ilyenkor guggoljunk le összezárt lábakkal és várjuk meg, amíg a vihar elvonul. Otthonunkban tartózkodva pedig ne menjünk az ablakok közelébe.