Milyen hatással van ránk a koffein?

A kávét a legtöbb ember szereti. Vannak, akiknek csak egy csészényi fekete elfogyasztása után kezdődhet a nap, addig képtelenek bármit is csinálni. A kávé összehozza az embereket, szinte már rituálénak számít, amikor összejön egy baráti társaság, de a munkahelyi pihenőidő alatt is nagy szerepe van. Modern világunkban számtalan típusú kávékülönlegességgel találkozhatunk, amelyek megalkotásához már szakma is kapcsolódik. A barista képzéseken van lehetőség kitanulni a különleges kávék elkészítésének folyamatát. A kávé nem csak finom, de a benne lévő koffein hatással van a szervezetünkre. Sokan úgy vélik, hogy túlzott fogyasztása nem egészséges, viszont egyre több pozitív dologra is fény derül.

A koffein pozitív hatásai a szervezetre.

Tények, amelyeket a koffeinről még nem biztos, hogy hallottál!

1. Napi 300-400 milligram koffein elfogyasztása pozitívan befolyásolja a rövidtávú memóriát. Erre a megállapításra a kutatók már régebben rájöttek, és mostanra már arra is, hogy a hosszútávú memóriát is javítja. Megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását, amihez viszont a megfelelő alvásmennyiség is szükséges.

2. A sportban is nagy szerepet játszik! Futás előtt egy órával elfogyasztva érezhetjük, hogy növekedett a teljesítményünk, valamint éberebbek lettünk.

3. Gyorsan hat, mivel pillanatok alatt bekerül az agyi véráramba és azonnal stimulálja az idegrendszert. Az aktív energizálást körülbelül 60 percig lehet érezni.

Tudtad, hogy a koffeintartalom nem mindig egyforma?

4. Kutatók azt is megállapították, hogy két hasonló kávét kínáló vendéglátóhelyen több, mint 100 milligrammal kevesebb koffein volt az egyik típusban. Egyébként egy csésze fekete átlag koffeintartalma 90-225 milligramm között kell legyen.

5. Sokan azt hiszik, hogy a sűrű, tömény espresso az igazi energia bomba, de tévednek! Az állításokkal ellentétben egy jó nagy bögre tejeskávéban sokkal több található.

6. A társadalom nagy része úgy véli, hogy az összetétel miatt dehidratál, ami nem igaz, hiszen folyadék formájában visszük be a szervezetünkbe. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem száradunk ki, ha egész nap koffeines italokat fogyasztunk, de tartva a mértékletességet nem okoz efféle problémákat.

7. Koffeint nem csak a kávéfélék tartalmaznak. Számos egyéb termékben is jelen van, mint például csokoládékban és étrend-kiegészítőkben is. Ha esetleg vérnyomásproblémákkal küzd valaki, először mindenképp konzultáljon szakorvossal, mielőtt bármi hasonlót megenne, meginna.

Minőségi kávét az irodákba

Megjött a kedved a rendszeres, minőségi kávéiváshoz? Az irodában nincs kávégép, vagy van, de nincs kedved bajlódni a kotyogós kávégéppel? A jó minőségi irodai kávégép akár helyben megőrli neked a a kávét, hogy élvezhesd a frissen őrölt kávé zamatát.