Mit tehetünk az izzadás ellen?

Lassan itt a nyár, napról napra egyre melegszik az idő, és kilépve az utcára egyből elkezd folyni rólunk a víz. Ez sokszor kellemetlenségeket okoz az életünkben, főleg ha egy fontos helyre vagy eseményre igyekszünk. Az erős izzadás sajnos nem ismer határokat, bármilyen textilen meglátszódik, és a legrosszabb, amikor a szagokat is érezni lehet. A verejtékezés mértéke sok mindentől függ, külső és belső tényezők is egyaránt befolyásolják. Vannak olyanok, amelyekre különböző praktikákkal ráhatással lehetünk, és ezzel együtt mérsékelhetjük a vele járó kínos tünetek megjelenését.

A dezodorok gátolják az izzadást, eltüntetik a kellemetlen szagokat.

A nyári meleg napokon jobb elkerülni a csípős, fűszeres ételeket, mivel kapszaicint tartalmaznak, amelyek nem csak a csípős ízekért felelősek, hanem a verejtékmirigyeket is ingerlik. Inkább válasszunk könnyen megemészthető üde ételeket, például egy igazán jól elkészített hűsítő citromos tonhalsalátát. A nagy melegben a hideg italok sem kedveznek számunkra, a szervezetünknek előbb fel kell melegítenie, hogy fel tudja dolgozni, ami szintén verejtékezést idéz elő. Viszont a bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen, mivel az izzadással testünk folyadékot veszít, amit pótolni kell, de legyen szobahőmérsékletű, vagy igyunk inkább gyógyteát. Hanyagoljuk a dohányzást, kávé és alkohol fogyasztást.

A rendszeres edzés és mozgás kimondottan kedvezően hat, ha csökken a súlyfelesleg az izzadás is nagymértékben mérséklődik. A heti rendszerességgel végzett mozgás erősíti a testünket, így edzettebbek leszünk, ami azt jelenti, hogy a hétköznapi szituációkban nem fáradunk el annyira, és szervezetünk sem érez majd késztetést az izzadásra. Ne csak a megerőltető mozgásokra gondoljunk, mint például a futás, aerobik, kondi, hiszen a kiegyensúlyozott mozgásformák is hatásosak, tehát a jógázás is ebbe a csoportba tartozik, oldja a stresszt, ami szintén nagyban hozzájárul a veríték kibocsájtásához.

Milyen dezodort használjunk?

A köztudatban úgy szerepelnek a különféle dezodorok, hogy elveszik a kellemetlen szagokat, frissítenek és gátolják az izzadást. A dezodorokban található alumínium-klorid felelős azért, hogy ne izzadjunk. Manapság már számtalan fajta izzadásgátló szer közül válogathatunk, így akinek a bőre érzékeny a különböző összetevők egyikére, könnyen találhat magának olyat, ami igényeinek megfelelő. Fajtájukat tekintve vannak stiftek, golyós deók, dezodorok, amelyek lehetnek illatosak vagy illatmentesek. A drogériák polcain ráakadhatunk természetes anyagokból készült, bőrbarát változatokra is, amelyek nem tartalmaznak alumínium-kloridot.

Mivel nem vagyunk egyformák, érdemes többet is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt, ami tökéletes a bőrünk számára, amit mindenképp ajánlott fürdés vagy zuhanyzás után alkalmazni.