Tetőkert – ideális megoldás a lapos tetők kihasználására

tetőkert a városban
Egy szép tetőkert igazi felüdülést jelent a városi betondzsungelben

A tetőkerti kultúra már az ókorban jelen volt. A zöld tetőket az előkelő uralkodók, főpapok palotáinak díszítésére használták. Ilyen ősi tetőkert volt anno a babiloni függőkert és a legendás Szemirámisz függőkertje is. Ezek a zöldellő tetők a gazdagságot és a pompát jelképezték, azt mutatták, hogy a tetőkert tulajdonosa mennyire jómódú, és mi mindent megengedhet magának.

A tetőkertek napjainkban

A zöld tetők funkciója napjainkban már egészen mást takar. A városok egyre intenzívebb beépítésével, parkok és zöld területek felszámolásával, egyre kevesebb zöld felülettel találkozik a városi ember. Ezért egy zöld tetős rész igazi felüdülést jelenthet a betondzsungelben. A kinézete mellett a levegő tisztításában is szerepet vállal, így egészségügyi szempontok alapján is előnyös lehet egy zöldellő lapostető kialakítása. Az utcai zöld területek és parkok, szépen lassan a városi épületek tetejére kerülnek, így spórolva a hellyel. Azonban egy tető zöld övezetté alakítása jóval körülményesebb és drágább mint egy normális park kialakítása.

Egy tetőkert kialakítás nem olcsó mulatság

Vegyük például Budapestet. Rengeteg cég vállal kertépítést Budapesten, azonban az átlagos szolgáltatások csak a föld közeli munkálatokra terjednek ki. Tetőkertet már kevesebb helyen vállalnak be és aki elvállalja, borsos árat is szab szolgáltatásának. Az áron persze sokat változtat, hogy milyen növényekkel ültetjük be a tetőt. Azonban nem érdemes csak az olcsót választani, mivel fontos, hogy a környezethez jól alkalmazkodó növény kerüljön a fejünk fölé.

Vannak helyek, ahol igénylik a zöld területeket, de nincs lehetőség tetőkert kialakítására. Ilyen esetben balkonkerti megoldásokban is gondolkodhatunk. Már egy kisebb erkély, esetleg terasz is kitűnő helyszínt biztosíthat arra, hogy beültessük növényekkel. Ez a fajta balkonkerti kialakítás a mediterrán országokban a legelterjedtebb.

Ha van rá lehetőségünk és anyagi hátterünk, mindenképpen érdemes lehet tetőkertet létrehozni, ugyanis egy kitűnő helyszínt szolgáltat a városi zsúfoltság közepén, ahova kilépve pihenhetünk vagy akár találkozókat szervezhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.