Fiatal gazdák induló támogatása

Magyarország területének nagy része a kiváló minőségű termőföldek közé tartozik, ahol takarmánynövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket is termelnek, de fontos szerepe van a legelőknek is. Emellett meg kell említeni még a dombos, hegyes vidékeket is, ahol jelentős nagyságú erdőkkel találkozhatunk. A területek folyamatos megmunkálása számos nehézséget jelent a tulajdonosok számára, az év szinte minden időszakában speciális eszközöket igénylő elfoglaltságot ad. A termény mennyiségét és minőségét azonban jelentősen befolyásolják a külső környezeti erők is.

A vidéki élet a maga sajátosságai miatt nem túl népszerű, ezért gyakran találkozhatunk elnéptelenedett falvakkal, az üres tanyák látványa pedig már megszokott. Azonban a termőföld közelsége és a sokrétű megmunkálása indokolja a közelben élést és a sajátos életvezetést is, amelyet a fiatal gazdák támogatásával kíván ösztönözni a kormány.

A támogatás fő jellemzői

A fiatal gazdákat megillető támogatás rendkívüli lehetőségeket jelent. Egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatások közé tartozik, így, az összeg jelentős részét előre átutalják, és a felhasználása sem kötött feltételekhez. További fontos szempont az is, hogy a felvételkor nincs szükség önerőre sem. Azonban fontos figyelembe venni, hogy meghatározott nagyságú terület esetében jár.

A fiatal gazdákat megillető támogatások igénylésére vonatkozó alapkövetelmének.

Az igénylő életkorát 18 és 40 év között határozták meg, emellett elvárt a megfelelő mezőgazdasági szakirányú képzettség valamint a továbbképzéseken való részvételi hajlandóság is. További lényeges kritérium a gazdálkodó szervezet jellegére vonatkozik, kizárólag egyéni vállalkozók igényelhetik a fiatal gazdákat megillető állami támogatást. Emellett figyelembe veszik azt is, hogy a korábbi években kapott-e a fiatal, valamilyen olyan állami juttatást, amely kizárja ennek a támogatásnak a folyósítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.